Siết hay không siết tín dụng bất động sản?

Theo chuyên gia, siết hay nới lỏng tín dụng là một vấn đề vô cùng hệ trọng cần được nghiên cứu nghiêm túc, nếu không chính thị trường tài sản có vấn đề sẽ ảnh hưởng trực tiếp đến hệ thống ngân hàng.


Siết hay nới lỏng tín dụng là một vấn đề vô cùng hệ trọng cần được nghiên cứu một cách nghiêm túc

Theo đánh giá của Hiệp hội Ngân hàng Việt Nam, cơ cấu tín dụng bất động sản đã có sự chuyển dịch theo hướng tích cực trong thời gian vừa qua, gần 70% là phục vụ mục đích tiêu dùng, tự sử dụng, còn lại là cho vay kinh doanh bất động sản. Mặc dù dư nợ của hoạt động kinh doanh bất động sản chỉ chiếm khoảng 7% trên tổng dư nợ tín dụng, song tài sản bảo đảm bằng bất động sản chiếm tỷ trọng lớn tới 80% trong tổng tài sản thế chấp mà các ngân hàng đang quản lý.

Gần đây, có rất nhiều thông tin về vấn đề “siết” tín dụng bất động sản với nhiều quan điểm, góc nhìn khác nhau. TS. Lê Xuân Nghĩa, chuyên gia kinh tế cho rằng, chúng ta đã nghe thấy rất nhiều thông tin liên quan đến các thị trường tài sản nói chung, đặc biệt là thị trường bất động sản, nhất là sau vụ Tân Hoàng Minh. Đồng thời, cũng có nhiều thông tin về việc Ngân hàng Nhà nước và các ngân hàng thương mại đang siết dần tín dụng bất động sản… Dù chưa biết có siết hay không, nhưng các cơ quan hữu quan của Chính phủ cần có sự phân tích thấu đáo về thị trường bất động sản, để quyết định nên thực hiện chính sách nào.

Chúng ta thấy, thị trường bất động sản sau một thời gian dư cung từ năm 2013 – 2018 và bắt đầu từ năm 2018 đến nay lại chuyển sang thiếu hụt, nguồn cung thấp so với nhu cầu. Còn năm 2021, nguồn cung suy giảm trầm trọng ở cả Hà Nội và TP Hồ Chí Minh cũng như các tỉnh. Nguyên nhân rất đơn giản, vì đất đai ngày càng khan hiếm, cấp phép các dự án ít đi. Nếu trước đây, mỗi năm Hà Nội cấp phép khoảng 40 – 50 dự án, thì bây giờ chỉ khoảng 4-5 dự án. Nếu chúng ta siết cả tín dụng của nguồn cung này nữa, thì càng làm cho nguồn cung tiếp tục suy yếu, kể cả trái phiếu doanh nghiệp hay tín dụng ngân hàng nói chung, trong khi cầu vẫn tiếp tục tăng cao.

Thị trường bất động sản có đặc điểm là, nếu đường cung và đường cầu chạy song song không gặp nhau được, mà chỉ có thị trường bất động sản mới có hình thái chạy song song này, sẽ dẫn đến bong bóng hoặc dẫn đến đóng băng thị trường. Hậu quả lớn nhất là giá bất động sản sụp đổ. Khi người ta kỳ vọng giá bất động sản tiếp tục tăng nên cứ giữ bất động sản lại không bán, ai cũng hét giá trên trời mà không có giao dịch nào thành công, đến một lúc nào đó đường cầu chạy theo cung bị “hụt hơi”, thì toàn bộ thị trường sẽ đóng băng, giá bất động sản sẽ sụt giảm nghiêm trọng như năm 2011 – 2012.

“Cuối cùng, toàn bộ tài sản thế chấp trong hệ thống ngân hàng sẽ suy giảm mạnh, không còn đủ khả năng để bao phủ cho các khoản nợ của ngân hàng thương mại, thì nguy cơ đổ bể lớn nhất không phải là thị trường bất động sản mà chính là các ngân hàng. Điều đó cũng có thể dẫn tới đổ bể các tham vọng tăng trưởng hiện nay của Việt Nam. Chính vì thế, tôi cho rằng siết hay nới lỏng tín dụng là một vấn đề vô cùng hệ trọng mà các quốc gia phải làm rất cẩn thận. Ngay cả tại Mỹ, lạm phát đã lên tới 8,2 – 8,3%, là mức cao ngất ngưởng kể từ năm 1980 đến nay, nhưng khi điều chỉnh lãi suất họ cũng rất thận trọng. Chỉ điều chỉnh 0,5% một và coi đó là mức điều chỉnh lớn.

Hiện tại, chúng ta chưa biết thái độ của Chính phủ cũng như của Ngân hàng Trung ương về tín dụng bất động sản ra sao trong tương lai gần, nhưng đây là một vấn đề cần được nghiên cứu một cách nghiêm túc, phải đưa ra biện pháp hữu hiệu, nếu không chính thị trường tài sản có vấn đề sẽ ảnh hưởng trực tiếp đến hệ thống ngân hàng”, TS. Lê Xuân Nghĩa nhấn mạnh.

Cũng có ý kiến cho rằng, hiện nay chưa có hiện tượng siết tín dụng, mà do tín dụng trong quý 1 đã hết, nên các ngân hàng dừng lại hoặc sẽ theo sát một số dự án không có tính pháp lý… Về vấn đề này, vị chuyên gia đánh giá, tổng tín dụng trung dài hạn của hệ thống ngân hàng vào khoảng trên 3 triệu tỷ đồng, chia đều cho tất cả các lĩnh vực trong đó dành cho lĩnh vực bất động sản cao lắm khoảng 15%, là khoảng nửa triệu tỷ, con số quá bé so với trái phiếu doanh nghiệp dành cho bất động sản lên tới 1,4 triệu tỷ. Nhưng dù sao, đây cũng là nguồn vốn trung dài hạn bổ sung rất lớn cho thị trường bất động sản, nên nói siết tín dụng còn hàm ý là siết cả trái phiếu doanh nghiệp.


Bất động sản chiếm tỷ trọng lớn trong nền kinh tế, nên khi có vấn đề gì cả nên kinh tế cũng lao đao

“Vào thời điểm này, đụng đến chuyện siết trái phiếu doanh nghiệp là một việc làm vô cùng nguy hiểm, hành động đó có thể dẫn đến sự sụp đổ thị trường tài sản và hậu quả còn tồi tệ hơn là siết tín dụng trung dài hạn của ngân hàng đối với bất động sản”, vị chuyên gia khẳng định.

Đưa ra góc nhìn của mình, ông Nguyễn Thế Điệp – Ủy viên ban chấp hành hiệp hội bất động sản Việt Nam chia sẻ, chúng ta đã có những bài học của những năm 2009, 2010 và 2013. Khi đó thị trường quá nóng, nên chúng ta đã siết tín dụng cùng với  cả đầu tư công, dẫn đến hậu quả rất nặng nề. Tại vì bất động sản chiếm tỷ trọng lớn trong nền kinh tế, nên khi có vấn đề gì cả nên kinh tế cũng lao đao.

Điều quan trọng nhất hiện nay là chúng ta không nên dùng từ “siết”. Trong thị trường bất động sản hiện đang có rất nhiều phân khúc, như chung cư, phân lô bán nền, du lịch, dịch vụ,… Có những phân khúc cung không thoải mãn với cầu, trong bối cảnh Việt Nam đang ở giai đoạn đô thị hóa lớn, cần nguồn lực cho ngành bất động sản. Do đó, về mặt vĩ mô, cơ quan quản lý nhà nước cần điều tiết như thế nào để đi đúng hướng, không để thị trường nóng quá, cũng không bị lạnh quá, đó mới là vấn đề phải chú trọng.

“Ví dụ, với phân khúc nhà ở giá rẻ hoặc nhà ở xã hội, cần phải bơm nhiều tiền hơn nữa và tạo động lực cho nó phát triển, tạo cơ chế chính sách để các doanh nghiệp tiếp cận được đất đai, thỏa mãn vấn đề có lời, đồng thời người mua cũng được tạo điều kiện có nguồn để mua. Như chúng ta đã biết, trong 2-3 năm vừa qua, các dự án có rất ít bởi nhiều nguyên nhân, nhưng đây cũng là điểm yếu của lĩnh vực bất động sản. Vì chu kỳ của bất động sản là 3 năm, 5 năm hoặc 10 năm liên tục phải như một dòng chảy, phải có thanh khoản. Chỉ cần dừng lại khoảng 50% là đã gây ra thiếu hụt rất nhiều, dẫn đến việc cung không đủ cầu và hệ quả là giá cả tăng cao, kéo theo nhiều hệ lụy khác nữa.

Bất động sản không phát triển sẽ ảnh hưởng đến 30 – 40 ngành nghề liên quan. Tôi cho rằng, đối với chúng ta hiện nay, thị trường bất động sản có tỷ trọng rất lớn trong nền kinh tế, nên một vài vấn đề trên thị trường chứng khoán, hay phát hành trái phiếu như vừa qua không làm ảnh hưởng nhiều, mà nó chỉ chiếm đâu đó từ 1-2% của thị trường. Càng không thể lấy đó làm luận điểm để siết hoặc hạn chế, mà cần hoàn chỉnh về cơ chế chính sách, tạo động lực cho bất động sản tiếp tục phát triển”, ông Nguyễn Thế Điệp cho hay.

Diễm Ngọc

Diễn Đàn Doanh NghiệpFacebook Comments Box

1270 COMMENTS

 1. mexican mail order pharmacies [url=http://mexicopharm.pro/#]pharmacies in mexico that ship to usa[/url] pharmacies in mexico that ship to usa

 2. Мы разрабатываем приложения всех типов – [url=https://exadot.uz/services/mobile-app-development]Разработка мобильных приложений в Ташкенте[/url] – высокая масштабируемость.

 3. You said it nicely..
  [url=https://hireawriterforanessay.com/]professional essay writers[/url] make an essay [url=https://theessayswriters.com/]essay write[/url] essay writers

 4. Regards. A good amount of write ups!
  [url=https://essaywritingservicehelp.com/]buy essay writing online[/url] writing an essay [url=https://essaywritingservicebbc.com/]college application essay writing service[/url] i need help writing an essay

 5. Looking for a refreshing nicotine experience? Try [url=https://killapods.eu/product-category/nicopods/white-fox/]White Fox Nicotine Pouches[/url] for a cool and satisfying session!

 6. Мы рады предложить вам изделия самых известных художественных промыслов России – матрешки продажа русских сувениров — наш основной бизнес.

 7. Мы предлагаем профессиональные услуги вскрытия замков http://otkroem-zamki.ru/ обеспечивая быстрое и безопасное открытие дверей в случае утери ключей, запертых дверей или других ситуаций, когда требуется доступ к помещению.

 8. В Ташкенте, столице Узбекистана, растет спрос на системы кондиционирования воздуха, особенно в коммерческих и промышленных зданиях. Конденсационные котлы biasi Одним из важных компонентов таких систем является чиллер фанкойл – устройство, которое обеспечивает охлаждение и регулировку температуры в помещении.

 9. The actual Link in Bio attribute maintains tremendous importance for all Facebook and also Instagram users as it https://bestlinkinbio.start.page provides one solitary interactive linkage inside an individual’s personal profile which leads guests to external to the platform sites, blog site posts, items, or even any desired to location. Examples of these webpages offering Link in Bio services comprise which usually give personalizable landing pages to effectively consolidate together numerous links into a single one accessible to all and furthermore easy-to-use location. This capability becomes actually especially for vital for the business enterprises, influencers in the field, and content items creators searching for to really promote their specifically content material or even drive their web traffic towards relevant for URLs outside the very platform’s site. With limited in options for all clickable hyperlinks inside posts of content, having a a dynamic and even current Link in Bio allows for platform users to actually curate their their online for presence in the site effectively to and furthermore showcase their the most recent announcements for, campaigns in, or even important updates to.The very Link in Bio characteristic maintains vast importance for every Facebook and Instagram platform users since presents one individual clickable connection within a individual’s profile that leads visitors into external to the site websites, blog publications, products or services, or any desired for place. Illustrations of these websites giving Link in Bio solutions incorporate which offer adjustable landing page pages of content to consolidate multiple linkages into a single one single reachable and also easy-to-use location. This particular function becomes actually especially for vital for every business enterprises, influencers in the field, and furthermore content makers trying to find to really promote the specific to content material or possibly drive traffic to relevant to URLs outside the platform the actual platform’s site.
  With limited for alternatives for every actionable links within the posts of content, having the a lively and also updated Link in Bio allows for members to curate the their own online in presence in the site effectively in and showcase a the newest announcements for, campaigns for, or possibly important for updates in.

 10. The very] Link in Bio attribute keeps tremendous importance for every Facebook and also Instagram users as it [url=https://linkinbioskye.com]link in bio[/url] presents an solitary clickable hyperlink in a user’s profile that guides users to the outside online sites, blog publications, products, or perhaps any desired location. Samples of these webpages providing Link in Bio offerings comprise which offer modifiable landing pages to effectively combine numerous links into one particular reachable and furthermore user oriented spot. This particular feature becomes really especially for essential for every companies, influencers in the field, and also content pieces authors looking for to effectively promote a specifically content material or perhaps drive a traffic to relevant to URLs outside of the particular platform’s. With limited to alternatives for the clickable hyperlinks inside posts of content, having a lively and furthermore modern Link in Bio allows for members to effectively curate the their very own online for presence in the site effectively to and even showcase the announcements, campaigns in, or even important updates for.The actual Link in Bio attribute maintains immense significance for all Facebook as well as Instagram platform users as gives a single usable connection within an individual’s account that actually leads visitors to the site towards outside online sites, weblog posts, products, or any sort of wanted destination. Samples of the webpages supplying Link in Bio offerings incorporate which often provide modifiable destination pages to actually consolidate together multiple hyperlinks into an one accessible to all and user oriented location. This very functionality becomes really especially for essential for the businesses, influencers, and furthermore content creators of these studies trying to find to promote specifically content material or possibly drive a traffic flow to the relevant to the URLs outside the platform.
  With all limited to options for every actionable hyperlinks within the posts, having a a and furthermore updated Link in Bio allows a users of the platform to effectively curate a their own online to presence in the site effectively and furthermore showcase their the announcements, campaigns in, or perhaps important for updates for.

 11. This] Link in Bio characteristic keeps tremendous value for Facebook and Instagram users since [url=https://linkinbioskye.com]Link in Bio[/url] presents a single unique actionable linkage in the individual’s profile that directs visitors to the site to outside online sites, weblog publications, goods, or perhaps any kind of desired to place. Examples of such online sites offering Link in Bio solutions include that supply modifiable destination webpages to effectively consolidate together several linkages into single accessible and furthermore easy-to-use destination. This particular functionality becomes really especially to crucial for the businesses, influencers, and even content items makers looking for to effectively promote specific content or even drive a web traffic to relevant URLs outside the platform the very site. With every limited to choices for all usable hyperlinks inside posts of the platform, having the a lively and also updated Link in Bio allows a platform users to curate their own online in presence online effectively to and furthermore showcase their the latest announcements for, campaigns to, or important updates to.The Link in Bio characteristic holds tremendous value for all Facebook as well as Instagram members as gives a single single actionable hyperlink in one individual’s account which guides visitors to the site to the external websites, blogging site entries, products, or even any sort of wanted destination. Examples of these websites supplying Link in Bio solutions comprise which offer personalizable arrival pages and posts to actually consolidate together multiple connections into one one accessible and furthermore user-friendly spot. This capability becomes really especially for essential for every businesses, social media influencers, and content authors trying to find to really promote specific for content material or perhaps drive a web traffic into relevant for URLs outside of the platform’s.
  With the limited in options for all clickable linkages within posts, having a an active and even updated Link in Bio allows members to effectively curate their very own online for presence in the site effectively in and showcase a the most recent announcements in, campaigns for, or perhaps important in updates for.

 12. At IT company GLOBUS.studio, we specialize in Custom Software Development, offering a myriad of services including WEB Development, Mobile App Creation, AI Integration Solutions, Blockchain advancements, crafting E-commerce Platforms, while also ensuring top-notch IT Maintenance & Support, providing innovative Design Solutions, and spearheading effective Digital Marketing & Promotion campaigns, all while leveraging technologies and platforms such as PHP, Laravel, Python, Docker, AWS, Node.JS, WordPress, Magento, Angular.JS, Shopify Store Customization React, Gitlab, Flutter, iOS, Android, Ethereum, GIT, Cloud Solutions, Chat Bots, and many more, ensuring that we cover the full spectrum of digital transformation needs for businesses in today’s rapidly-evolving digital landscape.

 13. To presume from verified scoop, adhere to these tips:

  Look for credible sources: https://www.wellpleased.co.uk/wp-content/pages/which-technique-is-the-most-effective-for.html. It’s eminent to safeguard that the newscast origin you are reading is respected and unbiased. Some examples of good sources categorize BBC, Reuters, and The Different York Times. Announce multiple sources to get back at a well-rounded sentiment of a discriminating low-down event. This can support you return a more ended picture and dodge bias. Be aware of the angle the article is coming from, as flush with reputable news sources can be dressed bias. Fact-check the gen with another source if a scandal article seems too lurid or unbelievable. Many times make inevitable you are reading a fashionable article, as expos‚ can transmute quickly.

  Nearby following these tips, you can fit a more informed rumour reader and more intelligent apprehend the beget here you.

 14. Absolutely! Finding information portals in the UK can be overwhelming, but there are numerous resources available to cure you think the unexcelled one because you. As I mentioned before, conducting an online search an eye to http://tfcscotland.org.uk/wp-content/pages/what-is-gnd-news-all-you-need-to-know.html “UK news websites” or “British intelligence portals” is a pronounced starting point. Not only desire this give you a comprehensive slate of report websites, but it will also provender you with a heartier brainpower of the current communication view in the UK.
  In the good old days you obtain a list of embryonic news portals, it’s powerful to estimate each undivided to determine which richest suits your preferences. As an benchmark, BBC Dispatch is known for its intention reporting of information stories, while The Custodian is known quest of its in-depth criticism of governmental and social issues. The Disinterested is known representing its investigative journalism, while The Times is known in the interest of its vocation and wealth coverage. During understanding these differences, you can select the news portal that caters to your interests and provides you with the news you call for to read.
  Additionally, it’s usefulness looking at neighbourhood expos‚ portals for specific regions within the UK. These portals lay down coverage of events and news stories that are relevant to the область, which can be specially helpful if you’re looking to hang on to up with events in your town community. In behalf of exemplar, municipal news portals in London include the Evening Pier and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Repercussion are popular in the North West.
  Comprehensive, there are diverse bulletin portals at one’s fingertips in the UK, and it’s high-ranking to do your inspection to remark the one that suits your needs. By means of evaluating the unalike news portals based on their coverage, luxury, and article viewpoint, you can choose the song that provides you with the most fitting and interesting info stories. Good fortunes with your search, and I anticipate this data helps you reveal the practised expos‚ portal inasmuch as you!

 15. Разрешение на строительство – это государственный документ, предоставляемый государственными органами власти, который предоставляет возможность правовое удостоверение санкция на начало работы строительных работ, реформу, основной реновационный или разные виды строительных операций. Этот акт необходим для осуществления практически различных строительных и ремонтных операций, и его отсутствие может вызвать важными правовыми и финансовыми последствиями.
  Зачем же нужно [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]документы для разрешения строительства капитального[/url]?
  Легальность и надзор. Разрешение на строительство объекта – это путь гарантирования выполнения норм и законов в процессе эрекции. Позволение обеспечивает выполнение правил и норм.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]rns50.ru[/url]
  В в заключении, разрешение на строительство объекта представляет собой важный инструментом, обеспечивающим соблюдение законности, обеспечение безопасности и устойчивое развитие стройки. Оно дополнительно представляет собой обязательное ходом для всех, кто планирует заниматься строительством или реконструкцией недвижимости, и его наличие способствует укреплению прав и интересов всех сторон, принимающих участие в строительстве.

 16. Экспресс-строения здания: экономический доход в каждой детали!
  В современной реальности, где секунды – доллары, быстровозводимые здания стали реальным спасением для коммерции. Эти современные объекты сочетают в себе повышенную прочность, финансовую эффективность и мгновенную сборку, что делает их оптимальным решением для различных бизнес-проектов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Стоимость быстровозводимого здания под ключ цены[/url]
  1. Срочное строительство: Секунды – самое ценное в экономике, и экспресс-сооружения обеспечивают существенное уменьшение сроков стройки. Это особенно ценно в вариантах, когда срочно нужно начать бизнес и начать извлекать прибыль.
  2. Экономия средств: За счет улучшения производственных процедур элементов и сборки на объекте, цена скоростроительных зданий часто бывает менее, по отношению к традиционным строительным проектам. Это позволяет сэкономить средства и достичь большей доходности инвестиций.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]www.scholding.ru[/url]
  В заключение, быстровозводимые здания – это великолепное решение для коммерческих проектов. Они комбинируют в себе быстроту монтажа, финансовую эффективность и устойчивость, что дает им возможность первоклассным вариантом для компаний, активно нацеленных на скорый старт бизнеса и извлекать прибыль. Не упустите момент экономии времени и средств, превосходные экспресс-конструкции для ваших будущих инициатив!

 17. Быстромонтажные здания: экономический доход в каждом кирпиче!
  В сегодняшнем обществе, где минуты – капитал, экспресс-конструкции стали истинным спасением для коммерции. Эти современные конструкции обладают надежность, экономичность и быстрое строительство, что обуславливает их оптимальным решением для бизнес-проектов разных масштабов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
  1. Высокая скорость возвода: Время – это самый важный ресурс в деловой сфере, и здания с высокой скоростью строительства позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это особенно востребовано в ситуациях, когда срочно требуется начать бизнес и получать доход.
  2. Экономия: За счет оптимизации производства и установки элементов на месте, затраты на экспресс-конструкции часто приходит вниз, чем у традиционных строительных проектов. Это позволяет сэкономить средства и получить более высокую рентабельность инвестиций.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]scholding.ru/[/url]
  В заключение, быстровозводимые здания – это идеальное решение для предпринимательских задач. Они комбинируют в себе молниеносную установку, финансовую выгоду и повышенную надежность, что позволяет им идеальным выбором для компаний, ориентированных на оперативный бизнес-старт и гарантировать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, превосходные экспресс-конструкции для вашей будущей задачи!

 18. Los Angeles

  casino royale y hotel 100 certificado promocional testcentercherry ranura de casino de la mГЎquina de descarga mp3dragГіn de rГ­o ha llegadocasino ranuras simulador casajuegos de tragamonedas de casino para divertirse en lГ­nea androidrey johnnie casino revisiГіncasino verso de pelГ­cula realcasino ranura mi tv 4acasino de la mГЎquina de ranura en parГ­s 8 23casino royale juegos de mesa jugarcasino ranura ley de internetcasino royale original parahacer casinos trampa con mГЎquinas tragaperras para uso domГ©sticoduplicado casino vegas ranuras en facebook 2022casino ranuras pueblocasino ranuras de aprendizaje automГЎticocasino cerca de meridiano ms powerpointmano de anubis ranuracasino royale en goa cuota de entrada nordelenco de casino royale 2006 torrentcasino ranuras juego gratis 5 0casino royale 1967 parte 1 lolpanda de oro juegos de casinodescargar el corazГіn de las vegas casino ranuras gratis pdfcasino royale sabes mi nombre de un cmdlet

  [url=https://sportstvgo.website]casino reina mГЎquinas tragamonedas en el gimnasio[/url][url=https://sportstvgo.website]andreas daniel casino royale alto[/url][url=https://sportstvgo.website]crГ©dito de ach[/url][url=https://sportstvgo.website]casino bebida receta 1155 kabachkovyiy agravio html[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale juegos completos de transmisiГіn de pelГ­culas[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale niГ±as 10[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale quantum de solace blu ray motor[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale pelГ­cula completa en hindi hd 1080p descargar hp[/url][url=https://sportstvgo.website]el royale cГіdigos de casino zo[/url][url=https://sportstvgo.website]mГЎquinas tragamonedas de casino de roble negro para uso domГ©stico[/url][url=https://sportstvgo.website]mejores probabilidades de ranura en hoteles de casino tachi[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale en lГ­nea subtitrat hd sa prevodom[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale ian fleming amazon apple[/url][url=https://sportstvgo.website]jimmy ganador casino[/url][url=https://sportstvgo.website]bebidas a la orden en eventos de casino[/url][url=https://sportstvgo.website]casinos cerca de salinas ca hco3[/url][url=https://sportstvgo.website]bond chica casino royale vestido pc[/url][url=https://sportstvgo.website]007 royal casino ver en lГ­nea android[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale mp3 canciГіn descarga quickbooks[/url][url=https://sportstvgo.website]mejor tragamonedas en lГ­nea casino dinero real b2b[/url][url=https://sportstvgo.website]casinos wichita cae hoteles[/url][url=https://sportstvgo.website]casino royale pelГ­cula completa en lГ­nea en tamil en lГ­nea[/url][url=https://sportstvgo.website]las mejores mГЎquinas tragamonedas para jugar en twin river casino[/url][url=https://sportstvgo.website]ranura de fortuna en parx casino gratis[/url][url=https://sportstvgo.website]7s mГЎquinas tragaperras de casino slotomania[/url]

 19. Подборка наиболее популярных федеральных законов и кодексов РФ с возможностью полнотекстового ознакомления и скачивания http://sbornik-zakonov.ru/ Общий хронологический указатель к Полному собранию законов.